Høsten 2024
Stavanger:
Samme opplegg som 2023 hvor det deltok 876 elever
Vindafjord
Samme opplegg som 2023 hvor det deltok 126 elever
Totalt 1002 elever
Høsten 2023
Stavanger:
Vi inviterte igjen alle 10'nde klasse elevene fra Stavanger kommune til å besøke Karrierelaboratoriet.
I år inviterte CGI med nyoppussede lokaler til å være vertskap for samlingen, noe som hjelper på økonomien da vi slapp å betale leie for lokale.
Vi hadde satt av fire uker i overgangen oktober/november. Totalt 912 elever deltok.
Påmeldingen gikk veldig raskt og alle fikk ikke plass. Interessen fra skolene er stor så vi må nok utvide tilbudet.
Vindafjord:
I 2023 gjennomførte vi også opplegget vårt i Vindafjord kommune i samarbeid med Medvind/Rogaland Fylkeskommune.
120 elever fra Vikedal, Ølen og Skjold besøkte Karrierelaboratoriet i Medvind sine lokaler i Ølensvåg 4. og 5. desember 2023.
Forut for besøket hadde vi samarbeidet med lokale bedrifter I Vindafjord og utviklet syv stasjoner med lokalt tilsnitt (Lærlingkontoret Yrkessjåfør og logistikk SA, Berge Sag, Omega 365, Helgevold, Ølen Betong, Westcon og Vindafjord kommune (Helse) utarbeidet syv stasjoner. Det var totalt ni stasjoner inkludert to stasjoner fra selskaper utafor Vindafjord (Droner og Karbonfangst ).
Samarbeidet med bedriftene om å utforme innholdet i stasjonene var veldig godt. Vi opplevde stor entusiasme til å bidra blant representantene fra bedriftene. Dette var også svært inspirerende for oss som skulle «snekre» sammen innholdet i stasjonene og få det ferdig i tide. Kari Aakra fra Medvind har vært en veldig god koordinator.
Stasjonene kan nå gjenbrukes flere år fremover til innholdet er «gått ut på dato».
Elevene ble transportert med buss fra de enkelte skolene til lokalet til Medvind (gratis lokale) og kommunen betalte utgiftene til transport. Representanter fra bedriftene deltok som verter.
Vi opplevde stor interesse og entusiasme blant elevene noe som tilbakemeldingen fra elevene viser. 30% av elevene ga opplegget 10 mens 80% ga opplegget syv eller bedre på en skala fra 1 – 10 på spørsmålet:
Høsten -22 inviterte Karrierelaboratoriet 10-ende klasse elever fra Stavanger kommune til nye besøk. Vi hadde litt mindre kapasitet enn i fjor, men likevel har 587 elever deltatt fra 23 klasser/6 skoler. Vi testet også muligheten for elever fra Finnøy skole å delta, og det fungerte bra med rutebåten og en kort spasertur til Mediegården hvor vi har holdt til i tidligere Deadline lokalet til Stavanger Aftenblad.
Flere skoler ville deltatt, så vi håper vi kan øke tilbudet til neste høst. Rådgiverne og elevene er veldig fornøyd med aktiviteten i Karrierelaboratoriet. Elevene melder tilbake på spørreundersøkelsen vi gjennomfører etter besøket at de har hatt godt utbytte av informasjonen de får ved de enkelte stasjonene. Enkelte av klassene avsluttet med «stående applaus» noe som inspirerer oss til å utvikle opplegget videre.
Stasjoner vi har presentert i høst har vært: Sykepleier, IT, havbruk, tømrer, murer, gjenvinning, droner, solceller, hav-vind og karbonfangst.
Vi jobber videre med utvikling av flere stasjoner og enda mer spennende innhold samt å forankre Karrierelaboratoriet slik at frivillighetsarbeidet vårt kan bestå til beste for et bedre samarbeid mellom skole og arbeidsliv. Det gir elevene et bedre grunnlag for ett av sine viktigste valg i livet......utdanningsvalg ......samt at arbeidslivet kan få nok og gode kandidater til å bygge opp samfunnet vi alle er en del av.
Desember 2019 testet vi opplegget for den første modulen «Bygg- og anleggsteknikk» med elever fra 10ende klasse fra Gosen skole. Tilbakemeldingen var god og vi fortsatte utviklingen av innholdet. Sommeren 2020 engasjerte vi tre studenter til å utvikle innholdet videre for å utvide med to ekstra moduler: Energi og helse.
Oktober 2020 gjennomførte vi ev test av innholdet med de tre modulene bygg- og anleggsteknikk, energi og helse. Totalt hadde vi besøk av 192 elever fra Hinna og Gosen skoler (en klasse hver dag i åtte dager) hvor elevene hadde en halv dag hos oss og andre halvdelen av dagen i Skolelaboratoriet: https://uis.no/nb/skolelaboratoriet-i-realfag
Opplegget fungerte fint og basert på tilbakemeldingen fra elevene (se nederst i artikkelen) om opplevelsen i Karrierelaboratoriet er det klart at vi fortsetter med å utvikle flere moduler.
Mariel (student/sommerjobb) har utviklet en app til å bruke på iPad. Elevgrupper (3 elever i hver gruppe) ambulerer til de forskjellige stasjonene hvor de får en opplevelse av hva de enkelte yrkene innenfor emnet for stasjonen representerer.
Etter testen oktober 2020 har vi utvikle innholdet til i enda større grad å inspirere elevene til å reflektere over videre yrkesvalg. Vi har supplert med flere stasjoner og prøver å få større bredde i innhold av stasjoner.
Oktober/november 2021 gjennomførte vi ny test av opplegget vårt. Denne gang med nesten tusen elever (se forsiden) med stasjonene: Murer, tømrer, droner, IT, energi, havbruk, sykepleier, helsefagarbeider, avløp, gjenvinning, naturvitenskap, solcelle-energi, boring & brønn, CO2-fangst/lagring.
Hver stasjon har følgende opplegg:
Introduksjonsfilm (ca 2 minutter) gir et innblikk i emnet stasjonen omhandler
Aktivitet (ca 15 minutter): Etter introduksjonsfilmen skal elevene utføre en aktivitet som er typisk for emnet stasjonen omhandler. F eks. Murerne skal mure en mur-bue, sykepleierne skal måle blodtrykk, dronepilotene skal fly ut i felten (simulator) og sjekke hvorfor strømmen har gått etc
Avslutningsfilmer (ca 3 minutter) gir en orientering hvilke fag og utdanningsveier de som jobber med emnet for stasjonen har tatt.
Hver stasjon har total-aktivitet på 20 minutter og elevene ambulerer til neste modul. Elevene skal velge hvilke moduler de ønsker å besøke før de ankommer Karrierelaboratoriet. Elevene skal også være gruppert (3 elever pr gruppe) basert på sine interesser før de ankommer Karrierelaboratoriet.
Appen gjør det mulig for elevene å følge aktiviteten i de enkelte modulene ved å klikke seg videre etterhvert som aktiviteten i modulen skrider frem enten det er filmer de skal se eller praktiske aktiviteter.